Breda Blicks historia

Hotellets anor & historia 

Breda Blick består av två byggnader och har anor som pensionat och restaurang så långt tillbaka som 1864. Under en tid gick hotellet under namnet Visby Badhotell och för övrigt har Selma Lagerlöf bott här när det begav sig.

År 1907 stod byggnaden som vi kallar Balders hus färdig. Järnhandlare Lindström byggde huset åt sin dotter. Hon fick det i bröllopsgåva. Huset är alltså ursprungligen avsett som bostad för en enda familj med tjänstefolk.

Byggnaden var utrustad med gas och man har hittat gasledningar i väggarna vid ombyggnad. I lägenhet 521:s kök finns den gamla ringledningen till tjänstefolket kvar. Detta var med andra ord verkligen ett högre stånds boende. 

Den byggnad som kallas Höders hus byggdes 1864 och renoverades hårt 1968 och berövades då bland annat sina vackra kakelugnar och spegeldörrar. Trots detta har huset kvar en stor del av sin gammaldags charm.

Lite om materialet i husen: I några rum där det nu finns plankgolv av furu har det ursprungligen funnits en linoleu-matta ovanpå, något som vid den tiden var nästan finare än parkettgolv! I många av lägenheter finns gamla paneler kvar på väggarna. Dörrarna i huset är original av jugend-modell. 

Nedan är orginalritningarna av huset.